Återhämtning

Tips för att återhämta sig från lunginflammation

Efter du diagnostiserats med lunginflammation orsakad av bakterier ordineras du vanligtvis en behandling med antibiotika. I Sverige ordineras oftast penicillin och kuren varar vanligtvis i 7 dagar. Detta innebär inte att du är helt frisk efter avslutad penicillinkur. Om lunginflammationen orsakats av ett virus läker kroppen oftast av sig själv.

Hur länge man är sjuk i lunginflammation varierar och därför går inte det att säga exakt hur lång en sjukskrivning behöver vara. Faktorer som spelar roll är hur din hälsa ser ut generellt och hur ditt tillstånd såg ut innan insjuknandet . Generellt brukar en återhämtning efter lunginflammation ta ungefär en månad innan man är helt frisk.

Här har vi samlat några tips för att underlätta din återhämtning efter lunginflammation.

1.    Ta det lugnt och låt kroppen återhämta sig

Under din behandling av lunginflammationen är det naturligt att man vilar extra mycket eftersom kroppen känns mest utmattad då. Det är viktigt att inte glömma att ta det lugnt även under återhämtningen efter att penicillinbehandlingen är avslutad.

Din återhämtning kan påskyndas genom att undvika fysisk ansträngning och pulshöjande aktiviteter som styrketräning, löpning eller andra sportaktiviteter.

För att ge dig själv bra förutsättningar till god sömn och inte störas av eventuellt hostande under nätterna kan du höja huvudändan på din säng. Du kan enkelt göra det med hjälp av några kuddar som du gärna kan lägga under madrassen så du slipper att de glider runt för mycket.

2.    Gå korta promenader

Även om det är viktigt att vila bör du inte vara helt stilla för länge. När du börjar må bättre efter din antibiotikakur och är feberfri är det viktigt att du börjar röra på dig igen.

Korta promenader i ett lugnt tempo är positiva både fysiskt och mentalt. Genom att promenera hjälper du lungorna att komma igång efter lunginflammationen så att de kan börja arbeta normalt igen. Ligger du stilla för mycket kan det försvåra läkningen för kroppen och dra ut på sjukdomsförloppet.

3.    Öka vätskeintaget

Genom att dricka mycket vatten hjälper du kroppen att göra eventuellt slem lättare att hosta upp. Om du har feber ökar också behovet av dricka vatten då man förlorar större mängder vätska än normalt.

 

När kan jag börja träna efter lunginflammation?

Det är viktigt att ge kroppen en ordentlig chans att läka ut helt och hållet innan du börjar träna igen efter att ha haft lunginflammation. Om du fortfarande visar symtom på sjukdom är det viktigt att inte utsätta dig för fysiska ansträngningar. Detta kan förvärra ditt sjukdomstillstånd och göra din återhämtningsperiod ännu längre.

Efter en avslutad behandling, när du börjar känna dig frisk igen, bör du med försiktighet komma igång med träningen och öka ansträngningen gradvis.

Känner du dig osäker på om du kan börja träna efter lunginflammationen kan du alltid kontakta en läkare för att rådfråga utifrån dina egna förutsättningar.

 

Hur kan jag förebygga att drabbas av lunginflammation?

För att stärka ditt immunförsvar och förebygga att smittas bör du ha sunda vanor i allmänhet. Prioritera att röra på dig och leva ett aktivt liv tillsammans med goda mat- och sömnvanor. Det kommer förbättra kroppens försvar mot infektioner i allmänhet. Det är viktigt att inte röka då det är en faktor som sänker infektionsskyddet generellt. Du bör även undvika långvarig stress för att inte försämra immunförsvaret. Var noga med att tvätta och sprita händerna ofta samt undvika folksamlingar så minskar du risken för infektion.

Genom att vaccinera dig mot pneumokocker som är den vanligaste orsaken till lunginflammation minskar du risken att drabbats av lunginflammation. Det är särskilt viktigt för riskgrupper att ta pneumokockvaccin för att inte hamna i ett allvarligt tillstånd. Det finns i nuläget två typer av pneumokockvaccin. Vilket av dem du blir rekommenderad är beroende av faktorer som ålder och hälsotillstånd generellt. För att få mer information om pneumokockvaccin utifrån dina egna förutsättningar kan du kontakta en vårdcentral eller närmaste vaccinationsmottagning.

 


Källor:

1177, “Lunginflammation”, 2021 https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar–besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/lunginflammation/

1177, “Kan man träna fast man är lite sjuk?”, 2021 https://www.1177.se/Stockholm/fragor–svar/nationellt/liv–halsa/kan-man-trana-fast-man-ar-lite-sjuk/

1177, “Frågor och svar om antibiotika”, 2021 https://www.1177.se/Stockholm/behandling–hjalpmedel/behandling-med-lakemedel/om-lakemedel/fragor-och-svar-om-antibiotika/

Läs fler artiklar

pneumokocker

Om pneumokocker

Pneumokocker (Streptococcus Pneumoniae) är en bakterie som ingår i släktet streptokocker. Det är den vanligaste orsaken till mindre allvarliga sjukdomar som öroninflammation och bihåleinflammation. Men det är även en orsak till svåra, i värsta fall livshotande, sjukdomar som lunginflammation , sepsis och hjärnhinneinflammation.

Om pneumokocker
vaccinering

Hur ofta ska man vaccinera sig mot lunginflammation?

Genom att vaccinera dig mot pneumokocker minskar risken avsevärt att få lunginflammation.

Hur ofta ska man vaccinera sig?
läs mer om lunginflammation

Läs mer om lunginflammation

Här hittar du mer intressant fakta om lunginflammation.

Läs mer om lunginflammation

PP-PNR-SWE-0111_JAN2023

PP-PNR-SWE-0171_juni2023