vaccinering

Hur ofta ska man vaccinera sig mot lunginflammation?

Vaccination mot pneumokocker innebär en minskad risk att drabbas av lunginflammation. Hur ofta behöver man då ta pneumokockvaccin för att uppnå skydd? Det beror på hur hälsotillståndet ser ut generellt, men överlag behöver man endast en dos vaccin mot pneumokocker. Finns det risk att drabbas av en allvarlig infektion kommer vaccinet behöva fyllas på efter ett antal år. Det gäller vanligtvis personer som befinner sig i vissa riskgrupper.

Vill du veta mer om dosering av pneumokockvaccinet utifrån dina egna förutsättningar kan du kontakta vårdcentralen eller en vaccinationsmottagning.

Hur ofta behöver barn ta pneumokockvaccin?

Konjugatvaccin mot pneumokocker ingår i barnvaccinationsprogrammet. För barn under ett år gäller ett 3-dosschema där doser ges vid åldrarna 3, 5 och 12 månader.

 

Hur länge varar vaccination mot lunginflammation?

I nuläget går det inte att svara på exakt hur länge skyddet av vaccinet mot pneumokocker består. Allteftersom vaccinet används kommer erfarenheterna av pneumokockvaccinet öka och vi kommer få mer kunskap om hur länge skydd från vaccinet varar.

Vad finns det för pneumokockvacciner?

Det finns två typer av vaccin mot pneumokocker; Konjugatvaccin och Polysackaridvaccin. Konjugatvaccin går att använda till barn under två år och förväntas också ge ett mer robust skydd över tid hos vuxna. Polysackaridvaccin mot pneumokocker har funnit många årtionden men skyddseffekten kan vara sämre, särskilt hos vissa riskgrupper, ex. de med immunbrist.

Vill du veta vilken typ av vaccin som är aktuellt för dig utifrån dina egna förutsättningar kan du kontakta vårdcentralen eller en vaccinationsmottagning.

 

Var kan man vaccinera sig mot pneumokocker?

I vissa fall kan man få en påminnelse från vården om vaccination, men många gånger behöver du ordna det själv. Kontakta en vårdcentral eller vaccinationsmottagning och tala om att du vill vaccinera dig mot pneumokocker. De kommer hjälpa dig med all väsentlig information. Du kan vaccineras mot pneumokocker i hela Sverige och hos oss kan du alltid hitta vaccinatör snabbt i ditt område.


 

Källor:

Folkhälsomyndigheten. ”Vaccin mot pneumokockinfektion”, 2022 https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/pneumokocker/

1177Vaccination mot pneumokocker”, 2022 https://www.1177.se/Stockholm/behandling–hjalpmedel/vaccinationer/vaccination-mot-pneumokocker4/

Institut för hälsa och välfärd. ”Vanliga frågor om pneumokockvaccinationer”, 2021 https://thl.fi.sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/vaccin-a-o/vaccin-mot-pneumokocker/vanliga-fragor-om-pneumokockvaccinationer

Mer läsning

lunginflammation hos barn

Lunginflammation hos barn

Lunginflammation hos barn och vuxna orsakas av att lungorna blivit infekterade av bakterier eller virus.

Lunginflammation hos barn
pneumokocker

Om pneumokocker

Pneumokocker (Streptococcus Pneumoniae) är en bakterie som ingår i släktet streptokocker. Det är den vanligaste orsaken till mindre allvarliga sjukdomar som öroninflammation och bihåleinflammation. Men det är även en orsak till svåra, i värsta fall livshotande, sjukdomar som lunginflammation , sepsis och hjärnhinneinflammation.

Om pneumokocker
läs mer om lunginflammation

Läs mer om lunginflammation

Här hittar du mer intressant fakta om lunginflammation.

Läs mer om lunginflammation

PP-PNR-SWE-0111_JAN2023

PP-PNR-SWE-0171_juni2023