läs mer om lunginflammation

Hur ofta ska man vaccinera sig mot lunginflammation?

Lunginflammation (pneumoni) är en infektion i lungvävnaden orsakad av bakterier eller virus. Bakteriegruppen pneumokocker är den vanligaste orsaken till lunginflammation. Alla kan drabbas, även om de främst drabbar barn under två år och äldre personer.

Läs mer

vaccinering

Återhämtning efter lunginflammation

Lunginflammation (pneumoni) är en sjukdom där delar av lungorna blivit inflammerade av bakterier eller virus. Ditt allmäntillstånd kan påverkas kraftigt och du kan vara sjuk i flera veckor. Vägen till återhämtning ser olika ut för alla.

Läs mer

Återhämtning

Lunginflammation hos barn

Lunginflammation hos barn och vuxna orsakas av att lungorna blivit infekterade av bakterier eller virus. Oftast är det bakterierna pneumokocker som orsakar sjukdomen och behandlingen som ordineras är vanligtvis antibiotika. Symptom hos barn vid lunginflammation kan skilja sig från vuxnas och innebära pipande andning eller trötthet.

Läs mer

lunginflammation hos barn

Om pneumokocker

Pneumokocker (Streptococcus pneumoniae) är en bakterie som ingår i släktet streptokocker. Det är den vanligaste orsaken till mindre allvarliga sjukdomar som öroninflammation och bihåleinflammation. Men det är även en orsak till svåra, i värsta fall livshotande, sjukdomar som lunginflammation, sepsis och hjärnhinneinflammation.

Läs mer

pneumokocker
PP-PNR-SWE-0171_juni2023